Koninklijke toneelvereniging De Dijlezonen verbroederd met Toneelkring en Kamer van Rhetorica de Waag uit Liedekerke
Rederijkerskamer De Ghesellen vanden Palmryze


Horizonten verkennen , grenzen verleggen

1e nieuwsbrief

Beste Rederijkersvrienden,

De hand opsteken tijdens een Verbondsvergadering om zich als Kamer kandidaat te stellen voor het organiseren van het volgende Congres is op zich niet zo'n spectaculaire heldendaad.

De organisatie als dusdanig, met vereende krachten, hoeft evenmin als een huzarenstukje te worden bestempeld, maar, en hier komt de kat uit de mouw, het is echter geen sinecure een betekenisvolle slogan, een passend moto te vinden, als stevige fundering van het Congres.
"Horizonten verkennen, grenzen verleggen" geeft, in onze ogen althans, een duidelijke wenk, een uitnodigend gebaar in de richting van het "grote publiek", en vooral van de jeugd, waar leergierigheid, nieuwsgierigheid, en gedrevenheid gelukkig nog de bovenhand houden.
De literatuur terzake, met de beste bedoelingen behept, raakt vaak verward in een kluwen van rijkelijk galmende teksten waarin de auteur de weg wil uitstippelen om op praktische en concrete wijze de toekomst van de Rederijkerij veil te stellen.
Maar om het gedachtegoed door te geven, de belangstelling hoog te houden en de jeugdige geesten alert te houden, biedt de literaire aanpak geen totaaloplossing, gewoon omdat die veelal machteloos teruggrijpt naar het verleden en te weinig en of niet concreet genoeg met een uitnodigende vinger wijst in de richting van de toekomst.
Ik raak in deze brief heel even de gekozen slogan aan, met een paar uitgangspunten, maar zal er op de dag van het Congres graag dieper op in gaan, in de hoop dat ook het panelgesprek op zondag, er extra door wordt gestimuleerd.
Horizonten verkennen: de traditionele horizont van de Rederijkerij is veelal geconcretiseerd door de muren van de sprekersruimte.
Grenzen verleggen: de jeugd komt niet uit zichzelf; de jongeren hebben reeds zoveel omhanden.
U voelt snel aan welke uitdaging ik hier wil aangaan; Hoe gaan we onze horizonten (ver)kennen en hoe gaan we de grenzen verleggen, opschuiven, zodat het bestaan-, leef- en actieterrein van de Rederijkers ruimer wordt en er een sterkere uitstraling ontstaat?
Doodsimpel om te verwoorden, maar aartsmoeilijk om oplossingen te vinden en te realiseren.
Maar ja, het mag ook niet te gemakkelijk gaan, nietwaar?

Ik kijk uit naar jullie komst,
in vriendschap,

Gaston Kuyckx, Voorzitter
Hoofdman van de Kamer

Programma Rederijkerscongres 2008

Op zaterdag 13 juni en zondag 14 juni 2008 gaat in Mechelen het jaarlijkse congres door met als centrale thema Horizonten verkennen, grenzen verleggen'.

De Koninklijke toneelvereniging De Dijlezonen', alias Rederijkerskamer De Ghesellen vanden Palmryze' stelt in deze eerst lezersbrief graag het programma voor.

Zaterdag wordt u vanaf 13.00 uur door de Kamer verwacht in de Stedelijke Stadsschouwburg aan de Veemarkt te Mechelen.

Om 15 uur vertrekt van daar een feestelijke stoet door de stad onder begeleiding van muziekcorpsen en plaatselijke historische culturele groepen, zoals de Mechelse Kolveniersgilde.
Deze stoet vervangt in feite de traditionele stadswandelingen van vorige Congressen.
De deelnemers, met stramme spieren kunnen plaatsnemen op n van twee praalwagens of in een oude paardentram.
Alhoewel absoluut geen must, wordt er gevraagd om zo veel mogelijk kledij te dragen die kadert in de pracht en praal van weleer teneinde de sfeer te creren van vervlogen tijden, toen de intrede van de Rederijkers in de stad nog met de nodige luister gebeurde.
Tevens vragen wij, in de mate van het mogelijke, om vaandels en blazoenen van uw Kamer mee te brengen.
De deelnemers krijgen de gelegenheid zich om te kleden in de daarvoor voorziene ruimten in de Stadsschouwburg. Om 17 u wordt de stoet ontbonden aan de Stadsschouwburg.

Het diner is voorzien om 18 u in de Salons Van Dijck aan de Frederik de Merodestraat nr 33.

Om 20 u volgt de toneelwedstrijd.
Een speel van drie minners, de coster, de pape ende de jonckere' is een wagenspel uit de 16de eeuw. Aan de deelnemers zal gevraagd worden om een eigentijdse interpretatie van het stuk te brengen. Een professionele jury zal de verschillende opvoeringen beoordelen en een winnaar aanduiden. Tijdens de beraadslaging van de jury wordt u nog vergast op een verrassingsoptreden!
De opvoeringen van de Kamers zullen plaatsvinden in de Stadsschouwburg en zullen toegankelijk zijn voor het grote publiek.
De deelnemende groepen krijgen zaterdag voor en na de stoet ruim de gelegenheid om in de Stadsschouwburg te repeteren.
Deelname aan de toneelwedstrijd mag er u zeker niet van weerhouden om mee op te stappen in de stoet!

Op zondag om 10 uur gaat de academische zitting van start, en dit opnieuw in de Stadsschouwburg.

Bedoeling is om een panelgesprek te houden rond het centrale thema van dit congres.
In het panel zullen verschillende kamers vertegenwoordigd zijn, de keuze van de moderator wordt nog bevestigd. Het objectief van dit gesprek is om tot concrete voorstellen te komen over hoe Rederijkerij actief te houden naar de toekomst toe en dus naar jongeren toe.
Vandaar dat wij eveneens participatie vragen van vertegenwoordigers van Mechelse scholen.

De lunch gaat door vanaf 12.30 u.
Hierop aansluitend heeft de statutaire vergadering plaats. Het daarop volgend programma is nog in bespreking.

Omstreeks 16 u nemen wij afscheid tijdens een drink.
De voornaamste doelstelling van dit congres is om de rederijkerij opnieuw ruimere naambekendheid te geven door het grote publiek kennis te laten maken met zijn gedachtegoed en activiteiten.
Aldus hopen wij mee te helpen aan het behoud van ons Cultureel Erfgoed waar de rederijkerij een niet te verwaarlozen plaats inneemt. Wij rekenen bijgevolg op uw talrijke opkomst en ondersteuning!


Logiesmogelijkheden

Hotels

Best Western Hotel Restaurant Gulden Anker****
Brusselsesteenweg 2
www.guldenanker.be
tel 32 15 422535

Express by Holiday Inn****
Veemarkt 37/C
maps.google.be
tel 32 15 448420

NH Mechelen****
Korenmarkt 22
maps.google.be
tel 32 015 420303

Hotel Carolus***
Guido Gezellelaan 49
www.hetanker.be
tel 32 15 287142

Hotel Den Wolsack***
Wollemarkt 16
www.denwolsack.com
tel 32 15 569520

Hobbit nv***
Battelsesteenweg 455F
www.hobbithotel.be
tel 32 015 272027

Hotel Egmont
Oude Brusselsestraat 50
www.hotel-egmont.be
tel 32 15 421399

Malcot
Leuvensesteenweg 236
www.hotelmalcot.be
tel 32 15 451000

F. Montreal
Duivenstraat 56
www.hotelmontrealbelgium.be
tel 32 15 204077

Diocesaan Pastoraal Centrum (DPC)
Varkensstraat 6
tel 32 015 29.84.11
www.kerknet.be/aartsbisdom/content.php?ID=294

In het hart van Mechelen, op wandelafstand van de Grote Markt en in de schaduw van de Sint-Romboutskathedraal, ligt het Diocesaan Pastoraal Centrum (DPC).
Aan groepen die in Mechelen verblijven, biedt het DPC ook overnachtingsmogelijkheid met ontbijt.
Het centrum beschikt daartoe over een ruim aantal sobere, maar degelijk ingerichte n- en tweepersoonskamers, allen met gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen op de gang.
De prijs is 19 pp in een tweepersoonskamer, 21 per pp. in een eenpersoonskamer.
Individuele reservaties zijn hier niet mogelijk. Indien hiervoor de nodige interesse is, kunnen wij voor u een groepsreservatie maken. Voorwaarde is echter dat wij een minimum van 10 kamers moeten reserveren teneinde als 'groep' te kunnen beschouwd worden.
Wil u ons bijgevolg uiterlijk tegen 15 december laten weten hoeveel leden van uw Rederijkerskamer genteresseerd zouden zijn in deze formule.
Gezien het beperkt aantal kamers (maximum 25) geldt uiteraard de regel 'first come, first served'.

Met de medewerking van de Stad
www.mechelen.be