27e Internationaal Rederijkers congres Hasselt 201027ste Internationaal Rederijkerscongres te Hasselt op 29 en 30 mei 2010

Dat Hasselt niet alleen hoofdstad van de smaak is, maar Limburgse gastvrijheid hoog in het vaandel voert, heeft de Rederijkerskamer De Roode Roos ons tijdens dit congresweekend laten ervaren.

Een korte verkennende wandeling door het centrum van de stad op zaterdagmiddag stelde ons gerust: een levendige, gezellige stad Én de zon was van de partij !
De congresgangers werden kort na de middag ontvangen in 'het Stadsmus' en begroet door de voorzitter en de leden van De Roode Roos. Daarna was er ruim tijd om te genieten van koffie in de mooie tuin en een babbeltje te slaan met oude bekenden en nieuwe deelnemers aan het congres.
De factor van de Kamer hield een korte rondleiding doorheen het museum zodat wij toch een beetje meer te weten kwamen over de inwoners van Hasselt en het verleden van hun stad. Daarna werden we opgewacht door gidsen van de stad, echte Hasselaren, die ons op een mooie en boeiende stadsverkenning trakteerden. En het werd alsmaar drukker in de stad met winkelende, keuvelende mensen !
De gidsen begeleidden ons tot aan het Holiday Inn-hotel waar het aperitief en een lekker diner klaar stonden. Iedereen vond vlug een plaatsje aan de mooi gedekte ronde tafels zodat het gezellig samenzijn kon beginnen. Tijdens het diner overhandigde de Voorzitter Emiel François aan Gaston Kuyckx de bulle voor de organisatie van het congres 2009 te Mechelen.
We maakten ons klaar voor een korte wandeling naar het Nationaal Jenevermuseum en het begon ineens te regenen ! In een authentieke stokerij konden we het productieproces van deze lekkere borrel helemaal volgen en daarna ook echt proeven !
Daarna was het tijd voor de premiëre van ’De Langeman van Hasselt’, een stukje straattheater gebracht door de groep HistraSa en speciaal geschreven op vraag van De Roode Roos. De opvoering gebeurde in verschillende beurten en het publiek was enthousiast en aangenaam verrast door dit origineel optreden. En toen trok iedereen de stad in : Hasselt-live ! Een gezellig muziekgebeuren waarbij alle genres aan bod komen. Tijd voor een terrasje, een borrel, een babbel ... tot in de late uurtjes ?

Op zondag werden we gastvrij onthaald in het mooie Hasseltse stadhuis voor de academische zitting. De weergoden waren ons niet zo goed gezind, dus iedereen gewapend met paraplu en regenjas. Na de gebruikelijke koffie werden we hartelijk verwelkomd door de Prins-Voorzitter en de schepen van cultuur van de stad Hasselt. De verschillende muzikale tussenkomsten zorgden voor een feestelijke noot: prima jazzmuziek, .t was eens iets anders !

De twee sprekers nl. Michel Ilsen en Hugo Lamon, eigen leden van de Roode Roos, hebben elk op hun eigen manier getracht ons in te wijden in ’de aparte geschiedenis van de Limburgse Kamers’ en te zoeken naar de nieuwe rederijkerssymboliek in de 21ste eeuw. De kunst van het woord hebben de beide heren zeker eer aangedaan ! Met het slotwoord van de Voorzitter van het Verbond en de voorstelling van het congres 2011 te Brussel werd de academische zitting afgesloten.
En na de receptie, aangeboden door de stad Hasselt, ging het terug naar het Holiday Inn voor een heerlijke en lekkere lunch !
Een aantal trouwe deelnemers aan het congres hadden het deze keer laten afweten om allerlei redenen en ook omdat er dit jaar geen toneelwedstrijd gehouden werd. Volgende keer beter !

Tijdens de Algemene Vergadering was er nog gelegenheid voor een kleine stadswandeling of bezoek aan het modemuseum in de buurt, wat bij een aantal mensen heel erg in de smaak viel!
En bij de afscheidsdrink aangeboden door de Roode Roos werden al druk afspraken gemaakt voor volgend jaar in Brussel ! We zien elkaar zeker in Brussel terug !
We waren voor het congres voor het eerst te gast in Limburg : bedankt voor jullie gulle gastvrijheid !


Enkele beelden van een geslaagd congresVerwelkoming
Bezoek aan het Stadsmus

Prins - Voorzitter
De twee sprekers

Verbondsvoorzitter,
Sfeerbeeld feestmaal