0 verslagAalst2022

38e Rederijkers congres te AALST

Belevenissen van een Suygheling van Polus op het 38ste Internationaal Rederijkerscongres Vlaanderen - Nederland te Aalst ingericht door de Koninklijke Aloude Rederijkerskamer De Catharinisten i.s.m. het Verbond van de Kamers van Rethorica op zaterdag 11 en zondag 12 juni 2022. Thema: Het DNA van de rederijker.

Het verslag is opgedeeld in twee delen. Deel 1, de belevenissen van Johnny op de eerste dag van het Congres en Deel 2, het verslag van onze Factor, Hendrik.

Deel 1 Zaterdag 11 juni 2022 Luc De Both - Johnny De Meyst

Weken vooraf keek ik er al naar uit om samen met onze pas verkozen Hooftman, Luc De Both en onze Factor, Hendrik De Sutter deel te nemen aan het congres in Aalst.

Ik had al een rijke ervaring met het deelnemen aan de congressen o.m. “De Waag” in Liedekerke, “Sint Pieters Vreugd en Deugd” in Geraardsbergen, “100j Moyses’rBosch” in ‘s-Hertogenbosch, en “De Lelie” in Brussel, en dat telkens met mijn rederijkerscompagnon Piet Lemaitre en de twee laatst genoemde congressen , ook vergezeld van Michel Claes, onze vorige Hooftman.

Michel en Piet konden om gezondheidsredenen dit jaar niet deelnemen en ik had mij voorgenomen om Luc en Hendrik zeker warm te maken voor deelname aan volgende Rederijkerscongressen en ik mag zeggen dat, dankzij de ‘fantastische’ organisatie van De Catharinisten, ik in mijn opzet geslaagd ben.

De Catharinisten hadden waarschijnlijk een speciaal offer gebracht aan de weergoden want het was dat weekend uitzonderlijk mooi warm weer.

Zaterdagochtend waren we tijdig vertrokken. Aalst, mijn geboortestad, ligt maar 25 kilometer van Zottegem verwijderd en we hadden een gezellige babbel in de wagen, meermaals onderbroken door ‘gsmfelicitaties’ aan Luc, die jarig was.

Er was gratis parkeermogelijkheid voor onze wagen op het schoolterrein en werden door parkeerwachters verwelkomd.

Zoals altijd was er koffie en gebak en namen we deel aan de Algemene Vergadering, die heel vlot verliep. Bij het zien van bekende gezichten van de andere Kamers kreeg ik een warm gevoel. Het is, zoals Erik de Smet van de Catharinisten, het ook verwoordde in zijn terugblik op het Congres in Ronse, dat het deugd doet om alle collega’s terug te zien : een onzichtbare hechte broederband.

Nadien werden we vergast op koffie en Vlaai van Aalst in de theaterzaal en foyer van de Kamer (’t Katrientje, Vooruitzichtstaat 1a te Aalst) en luisterden naar de verwelkomingswoorden van Guido De Cock, Deken van de Kamer en nadien hadden we vrij tot 14.00 u. voor de start van het namiddagprogramma op de Grote Markt van Aalst. Zaterdagvoormiddag is er altijd markt in Aalst. Terrassen zaten overvol en we hebben genoten van lekker eten en drinken in De Borse van Amsterdam, De Beiaard, De Graaf van Egmont, en onze lunch, op aanraden van onze Factor, in de Plaza, rechtover het Stadhuis (Landhuis).

In de namiddag hebben we genoten van verscheidene wagenspelen op twee verschillende podia voor het Belfort van Aalst en voor het Stadhuis (Landhuis), van theater BARBARA met ‘De Drie Jeannen’, DE WAAG met ‘Het sollicitatiegesprek’, ‘Amedee Mozaar’ gebracht door theater PRIKKEL, ‘Op Stap’ van TROU MOET BLYCKEN, ‘De Put’ door DE CATHARINISTEN zelf en toneelgilde HOGER OP uit Aalst bracht ten tonele een middeleeuws komisch toneelstukje in verzen: De “Clute van Nu Noch”.

Ook te bewonderen waren DE TROUBADOURS VAN SINT MAARTEN, KUNSTGROEP ALKUONE van Aalst en RE-ENACTMENTGROEP ORTUS PHOENIX uit Schilde.

De inrichters vonden het jammer dat het KATRIENENLIED op de beiaard van het Belfort niet kon doorgaan.

We werden ook opgewacht in de Sint-Martinuskerk, waar priester DAENS eertijds predikte en waar we het gerestaureerde altaar van de Heilige Catharina, hun patroonheilige, konden bewonderen en een schilderij van P.P. Rubens. De prachtige en waardevolle archiefstukken van de Kamer hebben we kunnen bekijken in het Stedelijk Museum van Aalst. Hierbij horen de handschriften van de boeken en van de historische drama’s in dichtvorm van Willem (Guilaume) Caudron, Factor of artistiek leider van de Kamer. Mijn compagnon Luc ging met de trein terug naar Zottegem om aldaar zijn verjaardag te vieren in familiekring.

Een pendeldienst met bus bracht ons van de parking van Albert Heyn naar het VTI (Vrij Technisch Instituut) voor het Aperitief met hapjes gevolgd door een heerlijk en uitgebreid avondmaal. Voorgerecht Vitello tomato, als Hoofdgerecht, lamssteak met kruidenkorst, primeurgroenten en saus van rozemarijn, rösti-aardappelen en als Toetje, dessertbordje met koffie en versnaperingen. Dit alles klaargemaakt en opgediend door de leraars en leerlingen van het VTI. Een staande ovatie was welverdiend.

Ik heb tijdens het avondmaal een leuke babbel gehad met Nathalie De Pester van Sint Pieters Vreugd en Deugd, (waardoor ik nog naar hun laatste opvoering ben gaan kijken op 19 juni: De Rode Knop), Luc Collin van De Lelie, Dirk Coigneau, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Gent, van De Fonteine van Gent en met vrienden van Moyses’Bosch.


De apotheose van de viering, de lichtshow op de voorgevel van het stadhuis (landhuis) waar hun patroonheilige, Catharina, in eigen persoon hun verhaal tot leven bracht en het aansteken van 600 vuurstokjes, heb ik persoonlijk niet kunnen meemaken maar een week later op mijn smartphone kunnen volgen. Vicky en echtgenoot Frank van de Catharinisten, vrienden van mij, hebben me dat toegestuurd. Moe maar voldaan ben ik dan alleen huiswaarts gereden nadat ik mijn wagen op de parking, na wat zoeken, teruggevonden had. En ik kon mij al voorbereiden op het bezoek van de volgende dag met Hendrik.

Deel 2 Zondag 12 juni 2022 Johnny De Meyst Hendrik De Sutter

Het is zondagmorgen. Een twijfelende zon loodste ons naar UTOPIA in Aalst.

Wij worden verwelkomd op een straffe koffie of een slapper drankje.

Buiten staan de vendelzwaaiers van ALKUONE de ziel uit hun lijf te zwaaien om hun vendels zo hoog mogelijk de lucht in te krijgen om ze vervolgens weer op te vangen.

Wij meldden ons aan voor het Congres van de CATHARINISTEN in Aalst beter bekend als de KATRIENEN die er met één jaar coronavertraging en met een overdosis enthousiasme ons willen laten delen in een goed georganiseerd gebeuren.

Terug naar zondag waar het gebeuren zich gaandeweg ontwikkelde in de bibliotheek van UTOPIA, het uithangbord waarmee de stad Aalst, de prijs van de beste bibliotheek van Vlaanderen en Brussel verwierf.

Nele Uyttersprot liet ons op een deskundige manier kennis maken met de ziel van Utopia, het hypermoderne boekenpaleis dat op hoogtechnologische wijze allerhande uitleen faciliteiten aanbiedt.

UTOPIA werd ontworpen als een echt belevingscentrum dat mensen moet prikkelen tot het beleven van literatuur, film, muziek, dans en erfgoed. De talrijke professioneel uitgeruste lokalen bieden plaats voor academie-en podiumkunsten. Bijzonder is de efficiënte uitbouw van de ophaal-en inleveringsapparatuur van de bibliotheek zelf.

Het epicentrum van het gebouw is het “atrium”, de plaats waar het steeds gonst van “beleving”. De blikvanger is evenwel de grote boekenkast waar buitenstaanders een boek, eventueel met een geschreven boodschap kunnen nalaten.

De activiteiten van UTOPIA zijn zo veelzijdig dat zowel kleuters, als studenten eraan kun trekken komen, zonder de mogelijkheid te vergeten van de af te huren vergaderzalen.

Om 11 uur werden we verwelkomd door Guido De Cock, Deken van de Kamer van de CATHARINISTEN waarna we zoet gehouden werden door een opmerkelijke toespraak ondersteund door klank en beeld, van Karim Van Overmeire en André Lefèvre die het had over het DNA van de Rederijkers.


Tussendoor werd het geheel opgeluisterd door muzikale intermezzi van het fluitspelerskwartet VAGANT. Na de prijsuitreiking aan de laureaten van de poëziewedstrijd en het slotwoord door Johan De Rijck, voorzitter van het Rederijkersverbond, werden wij vergast op een openbuffet-lunch.

Afsluiten deden we met een geleid bezoek aan de tentoonstelling “600 jaar Rederijkers in Aalst” in het museum ’t Gasthuys.

Natuurlijk mocht een proevertje van streekbier “Ondineke”, van brouwerij de Glazen Toren, als figuurlijke kers op de taart, niet ontbreken.

Een geslaagd congres dat nog lang zal nazinderen in ons Rederijkersgeheugen.

Een bijzonder woord van dank voor de gewaardeerde aanwezigheid van de Nederlandse delegaties en voor de CATHARINISTEN een dikke proficiat voor de feilloze organisatie.

Hendrik De Sutter

Factor van de Rederijkers “De Suyghelingen van Polus” te Zottegem.