Hartverwarmend congres in Aalst

Het was alweer het 25 ste congres en voor de tweede keer in deze "plaisante stad" en naar mijn mening een geslaagde uitvoering. De Koninklijke Aloude Rederijkerskamer De Catharinisten stond er deze keer alleen voor, maar heeft zich voortreffelijk van deze uitdagende taak gekweten. Ruim 20 kamers waren getuige van het boeiende programma op 31 mei & 1 juni 2008.

Op zaterdag werden we warm begroet in het lokaal van de Kamer waar een film werd getoond en waar een interessante tentoonstelling was georganiseerd.
Hoogtepunt was het handgeschreven en geïllustreerde goudboek van de Catharinisten.
Daarna liet een zeer enthousiaste gids ons de bijzondere plekken in de stad zien en vertelde hij over de markantste inwoners : L.P. Boon en Priester Daens.
Terug in het lokaal hebben we samen gegeten en gezellig 'gespeeld' met taal. De quizvragen waren zeer gevarieerd en creatief . Iedereen deed uitbundig mee en de sfeer was uitstekend .

Maar vooral de academische zitting, gehouden in de Feestzaal van het Stadhuis, in het teken van AMOR VINCIT, heeft indruk op ons gemaakt.
Het begon al met de prachtig gezongen welkomstgroet voor ons, broeders van Noord en Zuid door twee mannen en twee vrouwen waaronder een papa en zijn dochter.
Ook de verwelkoming van de deken, Erik de Smet en de schepen Gracienne Van Nieuwenborgh, die ook al van de partij was toen het congres in 1991 in Aalst werd georganiseerd, waren hartelijk en uitnodigend.

De kwaliteit van de sprekers was ronduit voortreffelijk. Jozef Dauwe, die al eerder zijn sonore stem voor ons liet klinken , liet ons nadenken over de zin en de toekomst van de rederijkerij.
De Catharinisten mogen zich rijk prijzen met de aanwezigheid van een jongeren afdeling JOKA, binnen hun kamer.

De tweede spreker, bekend van radio en televisie, Kurt van Eeghem maakte overtuigend duidelijk wat het belang is van goed onderwijs in taal, voertuig van gedachten, en rekenen en natuurlijk geschiedenis. Bovendien wees hij ons, op niet mis te verstane wijze, op de verloedering in taalgebruik op radio en televisie maar ook in de kranten. Zijn dictie was mooi, verzorgd, helder en een genot voor ons allen rederijkers om naar te luisteren.

Tussendoor genoten we van het sprankelende pianospel van Marc Mason, die op de vleugel variaties van Mozart en "Spel van water"van Ravel ten gehore bracht.

Bijzonder ook tijdens deze academische zitting was de aanstelling van De Waag tot rederijkerskamer door Freddy Van Besien, hoofdman van De Fonteine uit Gent.
Het was de eerste keer dat er een gemengde commissie, de hoofdkamer De Fonteine samen met het Verbond, zo'n doop voltrok. De geest was rijk en in stijl gevoed en het lichaam had evenmin iets te klagen. Prachtig gedekte tienpersoons ronde tafels stonden voor ons klaar in de Salons Carlton. Honderd en tien gasten schoven aan die met elkaar een voortreffelijke lunch hebben genoten.
Van de statutaire vergadering die toen werd gehouden weet ik slechts dat hij goed is verlopen.

Op naar het laatste programmaonderdeel van de zondagmiddag, het optreden van de Catharinisten in de Feestzaal van het Stadhuis.
We kregen een afwisselend menu voorgeschoteld van muziek, en toneelfragmenten gebracht door jong en oud en onze gastkamer heeft laten zien waartoe zij allemaal in staat is.

Deze boeiende dag werd afgesloten met een afscheidsdrank van Aalsterse makelij, lekker pittig en tong losmakend en de gehele terugreis van meer dan vier uren naar het hoge noorden hebben wij dan ook nagepraat over het geslaagde congres.

Enna Fabriek van de Rederijkerskamer Eendracht


Meer fotos
Nieuwsbrieven over het congres